keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kosmetiikkaosasto ja meikkitesterit

Kirjoitan aina hyvän mielen postauksia, mutta tällä kertaa aion avautua asiasta mikä on minua kummastuttanut jo pidemmän aikaa. Tarkoitus ei ole missään tapauksessa haukkua tai syylistää ketään.
Olin pitkästä aikaa myymässä kosmettiikkaa ja huomasin asian, minkä olen huomannu jo vuosia sitten, kun tein tavaratalokeikkoja useammin. Nimittäin meikkitesterit ja ihmiset. Kosmetiikkaosastolla on lähes jokaisesta tuotteesta testeri. Testereillä ei ole tarkoitus meikata itseään, vaan kokeilla esim. voiteen koostumusta tai löytää sopiva meikkivoidesävy. Vaikka testerit ovat selvästi näkyvillä, niin siitä huolimatta ihmiset tuntevat tarvetta avata myyntikappaleita. Tiesithän, että avattu tuote on ostopäätös? Myyntikappaleiden avaaminen ei ole vain nuorten juttu, vaan myös aikuiset ihmiset harrastavat tätä.
Valokynätelineessä kaikista sävyistä on testerit esillä, josta voi sopivan sävyn etsiä.Testereistä huolimatta myyntikappaletta on kokeiltu.Tuotetta ei voi enää myydä ja tämä on kaupalle hävikkiä.
Miltä tuntuisi, kun olet ostanut uuden kosmetiikkatuotteen, kotona avaat sen ja se näyttää tältä? Ylhäällä vasemmalla avaamaton kappale ja oikealla avattu ja testailtu kappale. Tässä korissa testeri on selvästi esillä.
Tässä displayssa lähes jokainen maskara oli avattu, vaikka testeri oli telineessä selkeästi näkyvillä. On tosi kurjaa huomata kotona, että onkin ostanut jo avatun maskaran. Ensimmäisestä avaamisesta lähtien, kun tuote pääsee kosketuksiin ilman kanssa alkaa ns. vanheneminen eli tuote alkaa pikku hiljaa kuivua. Tästä syystä ripsvärin käyttöikä onkin noin 3 kuukautta. Pahimmassa tapauksessa avatusta ripsiväristä voi saada silmätulehduksen tai jopa silmäklamydian, sillä nestemäisissä ja voidemaisissa tuotteissa bakteerit viihtyvät hyvin.
Usein ripsiväri telineissä on testeri sekä harja vielä erikseen esillä, minkä on tarkoitus helpottaa oikean tuotteen valintaa. Useimmilla kosmetiikkaosastoilla monet myyntikappaleet on teipattu kiinni, avaamisen estämiseksi. Tästäkin huolimatta monet tuntevat tarvetta repiä myyntikappaleen auki.
Asia mikä on myös minua kummastuttanut: meikeillä sotkeminen. Ripsivärin koostumushan selviää sillä, kun sitä suditaan muovialustaan. Olisin mielelläni halunnut kuulla selvisikö ripsiväri massan notkeus tällä testillä.
Testerien tuhoaminen. Huulipunasävy selviää varmasti ilman huulipunapuikon tuhoamista. Kun testeri on pilalla ja teline sotkettu meikillä, joutuu myyjä/kosmetiikka konsulentti sen siivoamaan. Kun etsit sopivaa huulipuna sävyä kannattaa huulipuna testeriä pyyhkäistä sormen päähän. Sormenpään väri on lähimpänä huulten väriä.
Tässä telineessä testerit ovat selvästi esille, jotta oikean meikkivoiteen sävyä voi kokeilla. Silti moni on tuntenut tarvetta avata myyntikappaleen ja kokeilla tuotetta kuitenkaan sitä ostamatta. Parhaimmillaan olen nähnyt, kun kokeillaan myyntikappaletta laitetaan se takaisin ja otetaan uusi, joka sujautetaan ostoskoriin.
Näin oli käynyt tälle myyntikappaleelle, kun useampi ihminen on lakkaillut kynsiään ja survonut sudin takaisin pulloon. Kynsilakkahyllyillä on näkyvissä värikartat, jotka helpottavat oikean värin valintaa.
Testerien pölliminen. Tästä huulipuna telineestä oli päivän aikana kähvelletty testeri. Vain huulipuna puikoissa ollut värikoodi merkki oli revitty irti ja jätetty telineeseen. Miksi pölliä testeri? Juolahtaako mieleen kuinka monta tuhatta ihmistä on ko. testeriä testaillut huuliinsa tai käteensä? Testereissä elää miljoonia bakteereita ja niistä voi pahimmassa tapauksessa saada huuliherpeksen.

Olen nähnyt kaikenlaisia tapauksia vuosien varrella. Yksi tapaus 7 vuoden takaa on jäänyt mieleeni: asiakkaalla oli kädessä 4 huulipunaa. Hän vertaili sävyjä samalla yskien niihin. Kun menin ystävällisesti kysymään mitä hän oikein puuhaa, hän meni hämilleen ja kysyi miten niin. Yskit juuri äskön noihin huulipuniin. Totesin hymyilen. Nainen katsoi minua hetken ällistyneenä ja tokaisi ai, anteeksi en mä tajunnutkaan. Tämän jälkeen hän laittoi nopeasti punat takaisin telineeseen. Myöhemmin päivällä pari teinityttöä tuli meikkailemaan samoilla huulipunilla. 

Lopuksi haluan vain todeta kaikella rakkaudella, että kosmetiikkaosatoilta löytyy ammattitaitoisia myyjiä/konsulentteja, jotka mielellään auttavat oikeiden tuotteiden valinnassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti