keskiviikko 19. lokakuuta 2011

H niinkuin henkilöstöhallinto

Henkilöstöhallinto, mitä se tarkoittaa? Tämä oli minulle epäselvää vielä muutama kuukausi sitten. Ko. sanan olin kyllä kuullut muutaman kerran, mutta minulla ei ollut hajuakaan mitä se tarkalleen tarkoittaa.

Henkilöstöhallinto tarkkoittaa yrityksen tai organisaation henkilöstön voimavarojen hallinnointia. Henkilöstöjohtaminen on yhtä tärkeää päätöksen teossa kuin talousjohtaminen. Tämä tuntuu olevan monissa yrityksissä vieras käsite. Yllättävän monissa yrityksissa ei arvosteta henkilöstöhallintoa riittävästi, yleinen käsite tuntuu olevan se, että henkilöstöhallinnon ihmiset istuvat vain takahuoneessa piirtelemässä käppyröitä ja juomassa kahvia. Väärin. Henkilöstöjohtaminen yhtä tärkeää kuin talousjohtaminen, sillä myös henkilöstöjohtaminen on lukuja ja lukujen takana on ihmisiä.

Toimivaan henkilöstöhallintoon kannattaisi jokaisen yrityksen panostaa, sillä näin saadaan työntekijät viihtymään ja pysymään työssään pidempää. Hvyin viihtyvä henkilöstö luo myös positiivista kuvaa yrityksestä. Itse olen työskennelly useissa eri kokoisissa yrityksissä ja olen huomannut, että monissa ei ole ollut henkilöstöhallinnosta tietoakaa. Tämä on näkynyt siinä, että vaihtuvuus on hyvin suuri ja työntekjät tyytymättömiä. Jatkuva vaihtuvuus yrityksessä viestii siitä, että jokin on pielessä. Ja tyytymättömät työntekjät eivät myöskään viestitä hyvää kuvaa yrityksestä. Pahimmassa tapauksessa tyytymättömälle työntekijälle saatetaan sanoa, että näin meillä toimitaan ja jos ei mielytä voit lähteä. Eihän sen noin pitäisi mennä. Hyvän esimiehen pitäisi kuunnella tyytymätöntä työntekijää ja ottaa asia rakentavana palautteena. Toisinaan vain törmää siihen ikävään tosiasiaan, ettei "ylemmän tahon" ihmisiä tunnu kiinnostavan työntekijöiden hyvinvointi. Työntekijöiden hyvinvointi pitäisi kiinnostaa jokaista esimiestä, sillä jos ei ole työntekijöitä ei ole myöskään esimiestä. Tätä moni ei varmaankaan tule ajatelleeksi.

Toimivaan henkilöstöhallintoon kuuluu myös perehdytys. Kun uusi työntekijä aloittaa yrityksessä perehdytys kuuluu hoitaa huolella, että uusi työntekijä pääsee uuteen työhönsä sisälle. Itse olen omakohtaisessa huomannut tässäkin asiassa puutteita monissa yrityksissä joissa olen työskennellyt. Työtehtävään ei perehdytetä kunnolla ja sitten hetken päästä tullaan valittamaan miksi et tee näin ja näin. No, anteeksi kukaan ei kertonut minulle, että tuo ja tuo kuuluu työtehtäviini, enkä osannut itse asiasta kysyä. Monelle muullekin on varmasti käynyt joskus samanlailla. Kaikista kurjinta on se, että työntekijää aletaan syyttämään jostain mitä hän ei ole tehnyt vain sen takia ettei perehdytystä hoidettu kunnolla. Tässäkin kohtaa pitäisi esimiehen katsoa peiliin.
Eräälle kaverilleni kävi juuri näin uudessa työpaikassa. Hän toimi erään tuotteen konsulenttina tavaratalossa. Perehdytystä ei oltu hoidettu kunnolla. Tavaratalon henkilökunta soitti asiakasyritykseen ja valitti ettei konsulentti tee työtään kunnolla. Tavatalosta myös ilmoitettiin ettei konsulentilla ole enää asiaa heille. Ystäväni sai potkut. Miksi? Työantaja ei ollut kertonut hänelle riittävän tarkasti työtehtävästä. Eli syy oli oikeasti työnantajan eikä työntekijän. Työnantaja toimi myös väärin siinä, ettei kuunnellut ystävääni asiasta vaan kuunteli vain tavaratalon henkilökunnan mielipiteen ja antoi potkut tällä perusteella. Jos työntekijän perehdytys olisi hoidettu kunnolla tälläista ei olisi tapahtunut.
Vastaanlaisia tapauksia on sattunut paljon.

Työnantajat herätys! Jos teillä ei ole halua/aikaa panostaa henkilöstöhallintoon, ulkoistakaa se. Henkilöstöhallinnon ulkoistaminen ei ole vaikeaa ja näin yrityksenne saa lisäarvoa. Ulkoistettu henkilöstöpäällikkö huolehtii yrityksenne työntekijöiden hyvinvoinnista, tekee rekrytointi suunnitelman ja huolehtii siitä, että jokainen uusi työntekijä perehdytetään kunnolla työtehtäväänsä.
Ulkoistettu henkilöstöhallinto ei tietenkään ole ilmaista, mutta jos miettii asiaa siltä kantilta, että voitte keskittyä omaan ydinosaamiseenne niin hinta on pieni. Henkilöstö on voimavara, ei meno erä.

Seuraaviin sanoihin päätän tämän tekstin:
Toimiva henkilöstöhallinto jokaiseen yritykseen!

10 kommenttia:

 1. Unohdin kommentoida tätä tärkeää viime viikolla.
  Olen itse nähnyt vähän kaikkea, kesälomarahoja on vaihdettu bonuksiin jotka vain olivat pari satkua, olin mukana yhdessä duunissa potkaisemassa käyntiin luottamusmiesvaalit jne jne.
  Hyvä tapa on jutella paljon pomon kanssa heti alussa että saa paremman ymmärryksen hänen näkökulmastaan.

  VastaaPoista
 2. Kyllä vain ja tuntuu, että riippuu myös alasta ja yrityksestä miten henkilöstöä kohdellaan. Esim. johtoporras voi olla toisessa kaupungissa, eikä työntekijää ole edes henkilökohtaisesti tavattu, vaikka työntekijä on tehnyt keikkatyötä ko. yrityksella useamman vuoden.

  VastaaPoista
 3. Työkalut kuten esim. Google Hangout auttaisi että työntekijä ja työnantaja oppisivat tuntemaan toisensa, näissä etäkuvioissa syntyy aina helpolla väärinkäsityksiä, tiedän kokemuksesta.

  VastaaPoista
 4. Kyllä, itsellänikin on hyvin mielenkiintoisia kokemuksia näistä väärinkäsityksistä. Monella yrityksellä on paljon parantamisen varaa.

  VastaaPoista
 5. Jatka sinä pidennyksillä niin mä kerron täällä asiasta mistä on kokemusta, kunnon henkilöstöhallinto toimii jos johtajilla on mahdollisimman vähän epäitsekkyyttä, kärsivät kun heidän alaiset kärsivät, uskaltavat ottaa paskaa ylhäältäpäin eikä vain nuole johtoportaan pehvaa, välittäminen on tärkeintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen Kimmo samaa mieltä kanssasi. Huono johtaja on koppava, itsekäs ja tittelinkipeä, hyvä johtaja on vastakohta tälläiselle.

   Poista
  2. Olisiko tämä karu totuus: Pomoon on sopeuduttava, jos sopeutuminen käy liian paljon hermoille, sitt on haettava muualle, sitt on yrittäjät, he ovat itsensä pomo.

   Poista
  3. Voipi olla. Tuo oli yksi niistä syistä miksi minusta tuli yrittäjä ;)

   Poista
  4. Sulla tulee yrittäjänä etuna että saat tavata erilaisia ihmisiä, esim. meitä Motonet ja Biltema vaate ostajia ;)

   Poista
  5. Minusta on mahtavaa tavata erilaisia ihmisiä :) Lisäksi olen iloinen, että olen päätynyt yrittäjäksi, tämä on minulle sopiva elämäntapa. En koskaan soveltunut ns. tavallisiin palkkatöihin, niistä seurasi vain ongelmia ;)

   Poista